Udluftning på badeværelset

Badeværelse ventilationDet er vigtigt for husets sundhed, at der luftes ordentligt ud, så fugt ikke får lov at sætte sig, og skabe grobund for mug og svamp, der er skadeligt for både hus og beboernes sundhed.

Derfor er der i alle nye huse skrappe krav til udluftning. Men hvad nu, hvis man bor i et ældre hus, og har problemer med at få fugten ud? Hvad gør man så?

Særligt køkkenet og badeværelset er de helt store syndere, når det kommer til fugt. I køkkenet har vi dog emhætten til at tage både lugt og damp, men i badeværelset kan det være et problem, særlig i den kolde tid, hvor kulden kommer snigende så snart man åbner et vindue.

Vi bringer her vores bud på, hvordan du lettest får bugt med fugten på badeværelset, uden at du skal fyre for gråspurvene og uden at du kommer til at sætte familiens sundhed på spil.

Ventilator til badeværelse

Bygningsreglementet foreskriver, at i huse bygget efter 1972 skal der i badeværelset være et udsugningsanlæg, der udskifter mindst 15 liter luft i sekundet eller alternativt en aftrækskanal med en åbning på mindst 200 cm2. Hvis badeværelset ligger op ad ydermuren, skal der blot være ét af følgende: Dør eller vindue ud til, en lem eller en aftrækskanal.

Er huset bygget før 1972 er der ingen krav iflg. bygningsreglementet, men af hensyn til huset og beboernes sundhed bør der etableres ventilation på badeværelset, da der ellers kan opstå fugtskader og skimmelsvamp.

Udsugningsanlæg til badeværelset

Når du køber et udsugningsanlæg til badeværelset, skal du gøre dig følgende overvejelser:

  • Hvordan skal udsugningen styres? Skal det aktiveres manuelt, altså tændes og slukkes efter behov, skal det køre et bestemt tidsrum eller skal det køre automatisk, når lyset er tændt på badeværelset. Du kan også få anlæg med hygrostat, der tænder automatisk, når der er behov for det. Når fugten i rummet når et bestemt niveau, starter anlægget automatisk. På den måde kører anlægget kun når det er nødvendigt. Du kan også få anlæg, hvor styresystemerne er kombineret.
  • Hvor meget støj må anlægget afgive? Hvor ligger badeværelset i forhold til soveværelser og andre rum, hvor støj fra et anlæg kan være generende?
  • For at udsugningen skal virke korrekt, skal rummet tilføres luft, enten fra andre rum eller udefra. Det kan være en sprække under døren, en ventil eller rist i dør eller vindue eller en udeluftventil i væggen. Åbningen skal bare være mindst 100 cm2.

Montering af badeværelsesventilation

De fleste udsugningsanlæg til badeværelset kan monteres både i loft, vindue eller mur. I nye huse sættes anlægget ofte i loftet, da man kan tage hensyn til dette i opførelsen af huset. Men skal anlægget etableres i et eksisterende hus, er den nemmeste løsning at montere anlægget i muren.

Det kræver at der laves et lille hul i muren, der passer til den kanal der skal føres igennem, og det vil de fleste kunne lave uden professionel hjælp. Der er dog forskel fra anlæg til anlæg, så spørg dig for når du køber. De fleste udbydere af ventilation kan give dig kyndig vejledning til gør-det-selv montage.

Vigtigt at huske

Der kan være situationer, hvor der er brug for ekstra udluftning på badeværelset. Hvis du tager meget lange og varme bade, hvis du hygger med stearinlys på badeværelset eller særligt hvis du tørrer tøj på badeværelset, så er der brug for ekstra udluftning. Du kan enten vælge et ekstra godt udsugningsanlæg ellers skal du supplere udluftningen ved at åbne vinduet.

Hvis der er tegn på fugtskader i træværk, hvis der lugter fugtigt eller muggent, eller hvis der stadig er dug og fugt på vinduer og spejle 30 minutter efter du er færdig med badet, så er der for meget fugt i dit badeværelse. Du kan begrænse fugten ved at tage kortere bade og tørre vægge og gulve af efter badet. Du behøver heller ikke gå i panik, hvis du opdager en smule svamp eller mug eksempelvis i fugerne ved vinduet eller mellem fliserne. Så længe det kun er i små mængder, kan en god omgang rengøring med eksempelvis klorin eller rodalon klare jobbet.

Har du spørgsmål til udluftning på badeværelset kan du enten stille dem i kommentarfeltet herunder eller du kan stille det på vores Facebookside.

Søger du ventilator til badeværelse, så klik her og se et godt udvalg.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *