Gulvvarme – Gør det selv

Da vi tilbage i oktober afholdt vores konkurrence på Facebook, stillede Pia følgende spørgsmål:

“Jeg vil gerne vide mere om udskiftning fra radiator til gulvvarme når der skal lægges nyt gulv”

Som altid vil vi gerne hjælpe vores kunder, og derfor kan du her få råd og inspiration til lægning af gulvvarme.

Devi GulvvarmeI Pia’s tilfælde er der tale om et større projekt med lægning af nyt gulv og fjernelse af radiator. Her er det vigtigt at overveje, om man selv kan nedtage radiatoren eller om det er bedre at lade en erfaren VVS-mand om opgaven. Det afhænger dels af husets varmeforsyning og dels af Jeres erfaring med gør-det-selv-VVS. Hvis ikke I selv har god erfaring på området, er det værd at få en rigtig VVS’er på opgaven, også i tilfælde af eventuelle forsikringsspørgsmål.

Gør det selv gulvvarme

Selvom I ikke allerede har gulvvarme i huset eller et bestemt rum, kan I sagtens få installeret gulvvarme, og I kan også gøre det selv. Det der er vigtigt at overveje er, hvilken slags gulvvarme I ønsker – El gulvvarme eller vandbåren gulvvarme. Her kan du læse om fordele og ulemper.

El-gulvvarme

El-gulvvarme er klart det letteste at lægge, men er ikke tilladt som primær opvarmning, med mindre man i forvejen opvarmer huset med el, det er en tilbygning eller ikke en helårsbolig. Den store fordel ved el-gulvvarme er, at det kan lægges ovenpå det eksisterende betongulv. Derfor er det meget nemt, hvis man eksempelvis, som i Pia’s tilfælde skal lægge nyt gulv. Så ruller man blot varmemåtter ud på betongulvet og lægger den nye gulvbelægning ovenpå. Måtterne hæver gulvet ca. 1 cm. Problemet i forhold til Pia’s tilfælde er, hun skal lægge klik-gulv, altså trægulv. El gulvvarme egner sig bedst til klinker og fliser fordi træ har det med at arbejde ved temperaturskift. Desuden er el-gulvvarme op til tre gange dyrere i drift en vandbåren gulvvarme, og egner sig derfor bedst til komfort-gulvvarme, det vil sige gulvvarme der ikke skal opvarme men derimod blot give gulvet en behagelig temperatur.

Se vores udvalg af el gulvvarme – Devi varmemåtter og varmekabel

Vandbåren gulvvarme

Vandbåren gulvvarme er klart den bedste gulvvarme, både i forhold til opvarmning og økonomi. Ulempen er dog, at her skal du støbe rør ned i betonen under gulvet, så det kræver et væsentligt større indgreb, hvis der skal etableres gulvvarme i et eksisterende gulv. Til gengæld får du en sikker varmekilde, som du kan tilkoble forskellige systemer, og som let kan erstatte husets radiatorer. Du kan eksempelvis få gulvvarme ved hjælp af solenergi, varmepumpe eller lignende, der på sigt kan være med til at nedsætte dit både varmeforbrug og miljøbelastning.

Så Pia, hvis du både vil af med radiatorerne og have lagt trægulv ovenpå, er der nok ikke anden udvej end støbe vandbaseret gulvvarme ned i betonen.

Til Pia – og alle Jer andre, der drømmer om gulvvarme: Hos Elvvs står vi altid til rådighed med råd og vejledning på gør-det-selv området, også når det handler om gulvvarme.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *