Guide: Pærer og lyskilder


Skal der lys i pæren..? Så er det med at finde den rette pære til formålet. Det kan vi hjælpe med her hos Elvvs, for selvom der er mange forskellige slags lyskilder, er der fordele ved dem alle.

I denne guide vil vi uddybe de forskellige typer lyskilder og pærer, og har du yderligere spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar nederst på siden.

Glødepærer


Den findes faktisk stadig, selvom den er ved at blive udfaset.
Det er pt. ulovligt for producenter at sælge glødepærer til forhandlerne, men forhandlerne må stadig sælge ud af lagerbeholdningen. Man påregner et totalforbud i EU mod glødepæren næste år, og det er der faktisk en ret god grund til.

Glødepæren bruger nemlig kun 5% af den energi den kræver til at generere lys. Resten bliver til varme. Det er jo et helt unødigt spild og meget lidt effektivt. Men en gennemført udfasning af glødepærer vil man på EU basis kunne spare miljøet for 42,5 millioner tons CO2. Hvis du i forvejen har el-varme, kan du dog stadig bruge glødepærer med god samvittighed, da varmen fra pærerne indgår i dit samlede varmeregnskab. Om varmen kommer fra en el-pære eller fra en el-radiator går ud på ét.

Vi har hos Elvvs stadig glødepærer på lager, så er du på udkig efter traditionelle glødepærer, så kan vi hjælpe dig.

A-pærer og sparepærer

A-pæren, eller sparepæren, er den primære afløser for glødepæren. A-pæren har samme fatning som glødepæren, og kan dermed bruges i de lamper, hvor der før sad glødepærer.

Besparelsen når man skifter fra en glødepære til en a-pære er til at tage og føle på. Har du en lampe, som i gennemsnit lyser 4 timer dagligt, så koster den dig, med en 60W glødepære, 166 kr om året.

Bruger du i stedet en 15W A-pære (samme lyseffekt) koster det kun 41 kr pr år. Det er på én lampe alene en besparelse på 125 kr. (kilde: Miljø- og energiministeriet)

En A-pære er dyrere end en glødepære, men for at kunne kategoriseres som en sparepære, skal den kunne lyse 15 gange længere end den traditionelle glødepære, så udgiften er på længere sigt mindre når du køber sparepærer. Så du sparer ikke kun på strøm og forurening men også på dine penge. Faktisk har der været rigtigt mange myter knyttet til A-pæren. Den kan dog let aflives. Læs her hvorfor:

  • En a-pære indeholder kviksølv, det gør en glødepære ikke. Det er helt korrekt og kviksølv er ikke godt hverken for mennesker eller naturen. Men der udledes også kviksølv i produktionen af strøm, og da a-pæren kræver mindre strøm udledes der her mindre kviksølv end med glødepæren. Sammenlagt er udslippet af kviksølv mindre efter overgangen til a-pærer.
  • Det kræver mere energi at fremstille en a-pære end en glødepære. Også korrekt, men da a-pæren lever 15 gange længere produceres der rundt regnet 15 gange færre a-pærer, så sammenlagt er energiforbruget ved fremstillingen mindre end før.

Du kan læse meget mere om de forskellige myter på goenergi.dk her: http://www.goenergi.dk/forbruger/produkter/belysning/myter-om-belysning/myter-om-a-paerer

Forskel på a-pærer og sparepærer
Du skal være opmærksom på, at der er stor forskel på sparepærer, og der er også forskel på a-pærer og sparepærer. En A-pære er altid en sparepære, men en sparepære er ikke altid en a-pære. Fx lever sparepæren op til rygtet om, at hvis den slukkes og tændes for tit, så forkortes levetiden. Det gør en A-pære ikke. A-pæren skal leve op til meget strenge krav, og der bliver løbende foretaget kontroller. Hvis en A-pære ikke lever op til kravene, bliver den taget af listen og resultatet bliver offentliggjort.

Læs mere info om A-pærer og sparepærer her: http://www.goenergi.dk/forbruger/produkter/belysning/a-paerer

Halogenpærer

De fleste forbinder halogenpærer med de spots vi sætter op i loftet, men de fås faktisk også som helt almindelige pærer med fatning som en almindelig glødepære.
Halogenpærerne er 30% mere lyseffektive end glødepæren, men dog ikke så energibesparende som a-pæren. Faktisk er halogenpæren i samme ombæring som glødepæren blevet underlagt krav om optimeringer.

Hvor glødepæren i 2012 skal være helt væk fra markedet, skal alle halogenpærer i 2012 være minimum energiklasse C, hvor de i dag fås helt ned i klasse E. I 2016 skal de alle være minimum klasse B.

Halogenpærer har dog ikke altid det bedste ry, fordi de kan sælges meget billigt. Da halogenpæren er blevet lanceret som et strømbesparende alternativ til glødepæren er det skuffende at opdage, at rigtigt mange halogenpærer faktisk har stort set samme elforbrug som glødepæren. Her er et godt udgangspunkt dog prisen. Jo billigere du køber dem, jo mere strøm bruger de. Selvom du vælger en rigtig god halogenpære bruger den stadig mere strøm end en sparepære, men den helt store fordel ved halogenpæren er dens lys, der i langt højere grad end sparepæren gengiver glødepærens varme lys. Det anbefales at man anvender halogenpærer, hvor der skal være et godt arbejdslys, fx i køkkenet, på kontoret eller systuen. Hos Elvvs har vi et meget stort udvalg i både spots, rør og pærer og vi er altid klar med rådgivning omkring den optimale løsning for dig.

LED lyskilder

Lysdioder er ikke noget nyt fænomen, men effektiv forskning og udvikling på området har gjort, at LED-belysningen ny indtager positionen som fremtidens lyskilde, og det er ikke uden grund. LED pærerne er stadig forholdsvis dyre i indkøb, men fordelene kan man ganske enkelt ikke komme udenom.

Det kan dette regnestykke forhåbentligt vise: Et hus har 40 halogenspots, 25W 10GU, der gennemsnitligt lyser tre timer om dagen året rundt. Det koster samlet set 2.081 kr. Udskiftes alle pærerne med LED spots, 3W 10GU, og forbruget er det samme, er de årlige omkostninger pludselig faldet til 249kr.

Derudover er der den fordel i forhold til spare- og halogenpærer, at LED pæren tænder med fuld effekt med det samme, de afgiver næsten ingen varme, de lever 2-3 gange længere end A-pæren, der er ingen infrarød eller ultraviolet belysning og de indeholder intet kviksølv. Kviksølvsudledning er et kæmpe miljøproblem, og da der ikke er kviksølv i pæren og der samtidig bruges væsentligt mindre strøm med LED belysning, så giver det samlet set et markant fald i udledningen af kviksølv, så LED belysningen er en gave til miljøet.

Sammensæt boligens belysning for et perfekt resultat

Inden du forelsker dig i en bestemt lyskilde skal du vide, at du får den bedste belysning i dit hjem, hvis du sammensætter lyskilderne. I lamper til hyggebelysning bør du anvende A-pærer, steder hvor der skal være et godt arbejdslys skal du anvende halogenpærer og på steder hvor der er meget belysning, fx på badeværelset eller i entreen hvor der ofte er mange spots på ét sted, skal du anvende LED-lyskilder. Vi kan ikke komme udenom miljøhensynet i dag, og jo mere hensyn vi tager til miljøet, jo mere sparer vi også på vores strømforbrug, og det luner i husholdningskassen, men huset er rammen om vores liv. Det er her familien udfolder sig, det er her vi er sammen om de mange gøremål, sysler og hyggestunder, så der skal være rart at være, og det kan være problematisk, hvis belysningen ikke er rigtig.

Hos Elvvs har vi stor erfaring med forskellige lyskilder, og vi vil med glæde hjælpe dig og din familie til at skabe den helt rigtige atmosfære, i hvert fald når det handler om boligens belysning. Du er altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål via vores kundeservice, så vi i fællesskab kan skabe den perfekte belysning i Jeres hjem.

Har du spørgsmål eller kommentarer til lyskilder, er du også meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *