Guide: Gulvvarme

Findes der noget mere behageligt end at sætte sine fødder på et dejligt, opvarmet gulv, når man står op? Med gulvvarme er det muligt at spare på varmeudgifterne, vel at mærke, hvis boligen er optimalt isoleret.

Der er mange fordele ved at installere gulvvarme i et nyt hus, men påtænker man at etablere det i et ældre, er det derfor vigtigt at foretage lidt research angående husets isoleringsmæssige stand.

Fordele ved gulvvarme generelt er:

  • Nedbringer ofte varmeudgifterne
  • Fodkulden forsvinde
  • Astmatikere oplever ikke den samme belastning pga. støvpartikler, der hvirvles rundt i luften
  • Mere jævn opvarming

Kolde fødder er noget af det værste. Når man fryser fødderne fryser resten af kroppen også og så er det altså så som så med hygge og velvære i hjemmet, og det er jo netop dér, hvor vi gerne skal kunne slappe af og komme ned i gear. Man kan selvfølgelig altid skrue lidt op for radiatoren, tænde op i brændeovnen eller trække i et ar uldne sokker, men vidste du, at du med gulvvarme kan forbedre indeklimaet i boligen?

Gulvvarme giver en mere jævn varme end opvarmning med radiator og mindsker cirkulationen af støv i rummet. Dette gør, at gulvvarme er en særlig fordelagtig løsning for børnefamilier og hjem med allergikere.

Du kan få to slags gulvvarme – én du kan lægge på eksisterende gulve og en der skal støbes ned i et nyt gulv. Vi vil uddybe de forskellige muligheder konkret herunder:

Fordele ved el-gulvvarme

El-gulvvarme er langt det nemmeste at etablere i huset og billigt i indkøb men til gengæld dyrt i drift. El-gulvvarme skal ikke bruges som primær opvarmningskilde, men som et middel til at undgå kolde gulve. I dag har mange huse klinker som gulvbelægning, og det er væsentligt koldere at gå på end træ og tæpper. Det kan også være en lille luksusting, at etablere el-gulvvarme i soveværelset, så man har et lunt gulv at træde ud på om morgenen. Denne form for gulvvarme fås i måtter, der kan lægges på det eksisterende gulv hvorefter du kan lægge en ny belægning ovenpå. Ikke noget med at bryde beton op og nedstøbe nye kabler.

Fordele ved vandbaseret gulvvarme

Hvis du alligevel er i gang med en renovering og i forvejen ikke har gulvvarme, bør du overveje om ikke der skal nedlægges vandbaseret gulvvarme i betongulvet. Her er det kabler med varmt vand, der støbes ned i gulvet i stedet for måtter der lægges ovenpå. Det giver selvsagt væsentligt mere arbejde i etableringen, men effekten er til at tage at føle på. Vandbaseret gulvvarme kan sagtens bruges som primær opvarmning i boligen, som det også er tilfældet i hovedparten af alle nybyggerier i dag. Det kræver dog at gulvet og vægge er korrekt isoleret, da der ellers vil være for stort varmespild.

Kombinér evt. gulvvarme med en varmepumpe

Er dit hus opvarmet med el, kan du med stor fordel anvende en luft-vand varmepumpe til at forsyne din vandbaserede gulvvarme med varmt vand. Med en varmepumpe kan du med 1kW el-energi skabe 3-4 kW varme-energi, og du kan på den måde reducere dit elforbrug på gulvvarme med helt op til 75%.

Selvom du ikke har elvarme i huset, kan du med fordel anvende en varmepumpe i kombination med gulvvarmen. Hvis du ikke synes gulvvarmen er helt tilstrækkeligt kan du i kolde perioder supplere opvarmningen med en varmepumpe. Så skal du blot have en luft til luft varmepumpe – regnestykket er det samme: med 1kW el-energi skaber du med en varmepumpe 3-4kW varmeenergi og betaler dermed en meget lav pris for varmen. Samtidig kan du med en varmepumpe trække fugten ud af luften i huset og dermed igen skabe et tørrere og bedre indeklima.

Gør det selv gulvvarme

Det er forholdsvis enkelt selv at stå for at lægge gulvvarme, hvis man har den fornødne viden. Man skal dog huske, at det skal være en autoriseret elinstallatør, der slutter elvarmen til elinstallationen, og det er derfor en god idé allerede ved planlægningen at konsultere en sådan.

Det kan ikke betale sig at gå på kompromis med materiel, og det behøver man heller ikke, for i dag findes der så meget professionel materiel til yderst favorable priser. Hos Netsalg El & VVS finder du et spændende og omfattende gulvvarmeprogram, hvor du finder masser af kvalitets udstyr til etablering af gulvvarme og frostsikring.

Har du spørgsmål til den optimale løsning for dig og din bolig er du meget velkommen til at kontakte os. Vi har stor erfaring på området og vil med glæde være med til, at hjælpe dig til et bedre indeklima – og dejlige lune gulve.

Skriv en kommentar: Har du spørgsmål eller tilføjelser ang. gulvvarme, er du også meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *