Frostsikring af hjem og sommerhus: Sådan undgår du frostskader

frostsikring af hus

Nu er temperaturen for alvor begyndt at dykke under frysepunktet, og hvis du vil undgå dyre skader på grund af frosten, så kommer vi her med et par gode råd til, hvordan du frostsikrer dit hjem, sommerhus eller andet sted, der kræver en indsats mod kulden.

Monter isolering på dine vandrør

Har du vandrør i kolde rum, der er i særlig fare for at fryse til, kan du påmontere ekstra rørisolering i form af rørskåle. Rørskåle er oftest lavet af skum, som omslutter dine vandrør. Udover at forebygge frostsprængning af røret, giver de også et mindre spild af varme fra varmtvandsrør.

Luk for vandet og tøm alle rør

Hvis du skal lukke dit sommerhus eller hus ned for vinteren, og der ikke er varme på, så skal du huske at lukke for vandet og tømme rør, cisterner, vandlåse og andre steder med vand.

Opvarm sommerhuset en smule vinteren over

Du kan også undgå frostskader i sommerhuset ved at holde en smule varme på. Det er klart at foretrække, hvis du bruger en termostatstyret løsning, da det giver den bedste sikring uden at koste unødigt. Husk også, at du stadig skal lukke for vandet, da der kan opstå problemer med opvarmningen ved eksempelvis et strømsvigt. Et sprængt rør og en åben vandforsyning kan være en meget dyr og skadelig affære.

Brug varmekabler til at frostsikre samt is- og snesmeltning

frost tagrendeVarmekabler er smarte til hurtig frostsikring af vandrør på steder, hvor isolering ikke er en praktisk mulighed. Et varmekabel kan både monteres inde i selve røret eller det kan vikles omkring røret udvendigt. Varmekabler bruges ofte på byggepladser og udendørsvandhaner, som skal bruges om vinteren, hvor der derfor ikke kan lukkes for vandet. Det er en god idé at købe selvbegrænsende/selvregulerende varmekabler, så du er sikker på, at effekten er tilpasset temperaturen. Du kan også bruge et varmekabel til smeltning af is og sne på eksempelvis tage, i tagrender og nedløbsrør.

Åben skabe og døre

Hvis dit hjem forlades på lav varme, eller du lukker dit sommerhus ned for vinteren, så er det en god idé at åbne alle indvendige døre, så varmen kan fordele sig i huset. Åben også skabet under køkkenvasken og andre skabe, hvor der løber vandrør bag eller i. Ellers kan der blive for koldt i skabet – især hvis det er monteret ud mod en ydrevæg.

Brug en elektrisk frostvagt

frost vindueVi har i shoppen et udvalg af elektriske frostvagter, der kan bruges i kolde rum, hvor der ikke er andre varmekilder, men som stadig ønskes frostfrie. En frostvagt tilsluttes elnettet og tænder automatisk, når det bliver koldere end den valgte temperatur. Det er en smart løsning til eksempelvis kældre, fugtige rum, mindre lagerrum eller campingvogne. Du kan også bruge en elektrisk varmeblæser eller en gasovn i rum, hvor der er brug for ekstra opvarmning på kolde dage.

Optø frosne rør med varmluftspistol (men pas på)

Har uheldet været ude, kan du bruge en varmepistol til at optø de frosne rør. Du skal dog være forsigtig, da mange varmluftspistoler har mulighed for en meget høj temperatur, der kan skade røret, hvis du blæser på det samme sted for længe. Du skal være særligt påpasselig, hvis der er tale om PVC-rør, da de ikke kan tåle kraftig varme fra varmepistolen.

Brug for hjælp til frostsikring?

Ovre på vores webshop har vi et stort udvalg af materialer til frostsikring – se mere her. Har du brug for hjælp eller vejledning, er du altid velkommen til at give os et kald på 70 200 049.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *