Frostsikring

Frossen vandrør Det danske vintervejr er ligesom sommervejret meget lunefuldt. Derfor kan vi midt i januar have plus 8 grader den ene dag og ugen efter har vi minus 18 grader. Disse temperaturskift kan være rigtig hårde ved vandinstallationerne i huset eller sommerhuset.

Hvad skal frostsikres?

Vi kan, i Danmark, opleve hård frost helt frem i midten af marts måned. Det er derfor en ekstra god ide, at få frostsikret sine vandinstallationer. Disse ting skal du især sørge for, at få frostsikret:

  • Udendørshaner – Sørg for at have en frostsikker vandhane eller at vandhanen er tømt for vand.
  • Udendørs vandbeholdere – Sørg for, at dine vandbeholdere (ex. Vandkane, vandslange og regnvandstønde) er blevet tømt for vand eller placeret et sted, hvor de kan stå frostfrit.
  • Vandrør i skunk eller på loftet – Sørg for, at de er isolerede med minimum rør isolering. Det vil også være en god ide, at påføre et varmekabel på vandrøret under rør isoleringen. Du må ikke ”bare” pakke vandrøret under den eksisterende loft/skunk isolering, da du så vil have sværere ved, at udbedre og se lækager og andet på rørene.
  • Udendørs vandrør på f.eks. byggepladser – Sørg for, at frostsikre rørene med frostsikringskabler.
  • Skotrender, nedløbsrør og tagrender – Er tagrende og nedløbsrør skjulte, er der ekstra god grund til, at få frostsikret dem, da frostsprængningerne ofte først ses, når det omkring værende bygningsdele har taget skade af vandet.
  • Vintertomme huse, udendørsrum, kældre – Sørg for, at hele huset/rummet kan holdes frostfrit. Dette kan gøres med varmeblæsere, radiatorer osv.

Muligheder for frostsikring Mulighederne for frostsikring er mange, du kan få alt fra Frostvagte og varmeblæsere til rørisolering og komplette frostsikringsanlæg til tagrender. Du kan finde alt til frostsikring af dine ting og huse her: http://www.elvvs.dk/c/frostsikring-4529/

Når frosten har slået til

Er skaden først sket og vandrøret er frosset til, så er der kun en vej. Langsom optøning af røret med en varmluftspistol eller blæser. Du må aldrig begynde, at bruge en gasbrænder eller lignende til optøning, da rørene ofte er i nærheden af materiale, der kan antændes. Du kan finde varmluftspistoler og varmtluftsblæsere her: http://www.elvvs.dk/c/varmluftpistoler-4600/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *