Belysning: Dette svarer LED til i Halogen

elvvs led vs halogenEr du i tvivl når du skal købe LED pærer med hjem til dine lamper, fordi du tidligere har brugt halogenpærer, så har vi lavet et meget overskueligt skema. Så slipper du for at købe de forkerte lyspærer.

Når du køber lyspærer, så er der efterhånden rigtig gode chancer for, at du kan vælge LED pærer. Både når det gælder udendørs og indendørs belysning.

Men så melder spørgsmålet sig: Hvilken LED pære skal du købe for at få nogenlunde samme lys, som når du benytter halogenbelysning.

Hvad er watt?

På alle æsker og indpakninger til lyspærer er watt angivet. Watt fortæller noget om lysstyrken i pæren.

Skal vi være meget ordrette kan vi ty til Wikipedia, som fortæller at ”1 watt er defineret som den effekt, der ydes, når der hvert sekund udføres et arbejde på 1 joule”.

Det lyder alt for teknisk og kedeligt, så lad os blot konstatere, at jo højere watt en pære har angivet, jo stærkere brænder lyset.

LED i forhold til halogen

Herunder finder du et skema, så du nemt og hurtigt kan se, hvad LED svarer til i halogen. Så kan du altid vælge den rigtige lyspære.

 

LED = Halogen
10 watt = ca. 80 watt
20 watt = ca. 200 watt
30 watt = ca. 300 watt
50 watt = ca. 400 watt
70 watt = ca. 500 watt

Vi kunne sagtens lave en ekstremt udførlig oversigt, men de bliver ofte mere forvirrende end til gavn, og derfor holder vi oversigten kort.

Du kan dog sagtens finde mere udførlige oversigter på nettet, hvis du virkelig vil dykke ned i forskellene mellem LED og halogen.

Du finder hele ELVVS’ kategori om LED her.

Link til Wikipedias side om ”watt”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *