Badeværelsesbelysning: Sådan vælger du de rigtige badeværelseslamper

Eksempel på badeværelsesbelysning

Valg af lampe til badeværelset er andet og mere end bare at vælge den lampe eller det indbygningsspot, du synes, giver det bedste lys og ser smartest ud. Vand og el kan være en farlig cocktail, og derfor skal belysning i vådrum opfylde en række lovmæssige krav.

Resultatet af de lovmæssige krav er, at badeværelseslamper bliver tildelt et IP-mærke afhængigt af, hvor vandtætte de er. IP67 og derover er meget vandtæt og betyder, at lampen er fuldstændigt beskyttet mod indtrængning af vand og fugt. I den modsatte ende af skalaen ligger IP20, som betyder, at lampen ikke er vandtæt overhovedet.

Hvilken badeværelsesbelysning hvor?

Badeværelsesbelysning nær bruseren

  • I brusenichen samt i og omkring badekarret skal der benyttes lamper med minimum IP67. Du skal altid bruge en niveau IP67 lampe, hvis den placeres under vand.
  • I yderste del af området over badekarret samt i de dele af brusekabinen, der er mere end 60 cm fra bruseren, hvis der ikke væg omkring, må du anvende lamper med et IP-niveau på minimum 44.

I en radius af minimum 120 cm fra brusehovedet, eller på vægge og loft 225 cm over gulvhøjde, kan du frit benytte badeværelseslamper med en IP20 eller derover. I praksis må du således vælge frit mellem alle typer af lamper og indbygningsspots til badeværelset i dette område.

Er du i tvivl, og vil være på den sikre side, så vælg altid lamper med en IP-værdi på minimum 67. De må benyttes overalt i badeværelset.

Udover IP-mærket skal lampen være CE-mærket

Alle elapparater, herunder lamper, der sælges i EU, skal være CE-mærket. CE står for Communautés Européennes, de europæiske fællesskaber, og sikrer, at enten importøren eller fabrikanten er ansvarlig for, at lampen lever op til de sikkerhedskrav, der stilles i EU.

Lamper, der ikke er CE-mærket, må aldrig benyttes, hverken i vådrum eller almindelige opholdsrum.

Få råd og vejledning til at sætte din badeværelseslampe og indbygningsspot op

For mange kan det være lidt uoverskueligt med hensyn til, hvilken lampetype der må benyttes hvor. Alternativet til altid at bruge en IP67 lampe, som jo må bruges overalt i badeværelset, er fra starten at få rådgivning i at vælge og sætte lampen op.

Du skal som udgangspunkt benytte en autoriseret elektriker til at sætte lamper og indbygningspot op i baderum. Det behøver du dog ikke, hvis den skal sættes op i loftet og loftshøjden er minimum 225 eller afstanden til midten af badekaret eller brusehovedet er minimum 120 cm.

Klik her for at finde og købe dit nye indbygningsspot til badeværelse:
http://www.elvvs.dk/c/nordlux-ind-paabygningsspot-2932/

Husk at du altid er velkommen til at kontakte ELVVS på chat, telefon eller mail, hvis du ønsker vejledning i valg af lamper til badeværelse eller andre vådrum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *